Pasztet z indyka.
Sprawdzony przepis na pasztet z indyka, pasztet z piersi. Dzięki dodatkowi boczku nie jest suchy. Delikatny w smaku, łatwy do zrobienia pasztet drobiowy. Idealny na kanapki.
Pasztet z indyka
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 200 g boczku
- 100 g wątróbki drobiowej
- 100 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3-4 grzyby suszone opcjonalnie
- 2 jajka
- 1 sucha bułka
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angieslkiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
Instrukcje
- Pierś z indyka, wątróbkę oraz boczek z dodatkiem soli, grzybów suszonych, liścia laurowego oraz ziela bielskiego gotujemy około 40 minut.
- Następnie mielimy 3-krotnie lub blendujemy.
- Bułkę moczymy w wywarze po gotowaniu mięsa, odciskamy i również mielimy.
- Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na rumiano, mielimy i dodajemy do mięsa.
- Pieczarki kroimy, przesmażamy i zmielone dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej.
- Przekładamy do wysmarowanego naczynia i pieczemy około 50 minut w 190 C. Pod koniec pieczenia przykrywamy papierem żeby się zbyt mocno nie przyrumienił.
Podziel się: