Zebra ze szpinakiem

Większość zna klasyczną zebrę z kakao ja dzisiaj chciałabym zachęcić Was do zrobienia zebry z dodatkiem szpinaku. Jest bardzo smaczna, puszysta, a szpinak, dodany do ciasta jest praktycznie niewyczuwalny. Jeśli jeszcze nie jedliście ciasta zebra w takiej wersji to gorąco Was namawiam, jest bardzo łatwa do zrobienia.
Zebra ze szpinakiem
Składniki
- 200 g szpinaku (waga szpinaku po rozmrożeniu i osączeniu z wody- szpinak mrożony rozdrobniony)
- 6 jajek
- 1 szklanka oleju (250 ml)
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ szklanki mąki krupczatki
- szczypta soli
Instrukcje
- Szpinak rozmrażamy na sicie, odstawiamy do osączenia. Do szpinaku dodajemy ¼ szklanki oleju, dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier.
- Następnie dodajemy po jednym żółtku, a po chwili cienkim strumieniem wlewamy resztę oleju cały czas miksując.
- Kiedy składniki się połączą dodajemy łyżka po łyżce przesianą mąkę z proszkiem.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy szpinak z olejem i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
- Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wykładamy na przemian po 2 łyżki ciasta. Dwie łyżki jasnego, dwie łyżki zielonego i tak wykładamy całe ciasto.
- Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ciasto około 50-55 minut, aż do suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika.
- Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Podziel się: