200 g szpinaku(waga szpinaku po rozmrożeniu i osączeniu z wody- szpinak mrożony rozdrobniony)
6 jajek
1 szklanka oleju (250 ml)
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ½ szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
Instrukcje
Szpinak rozmrażamy na sicie, odstawiamy do osączenia. Do szpinaku dodajemy ¼ szklanki oleju, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier.
Następnie dodajemy po jednym żółtku, a po chwili cienkim strumieniem wlewamy resztę oleju cały czas miksując.
Kiedy składniki się połączą dodajemy łyżka po łyżce przesianą mąkę z proszkiem.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy szpinak z olejem i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wykładamy na przemian po 2 łyżki ciasta. Dwie łyżki jasnego, dwie łyżki zielonego i tak wykładamy całe ciasto.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ciasto około 50-55 minut, aż do suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika.
Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)