Wiewiórka – ciasto z jabłkami
Wiewiórka to pyszne ciasto z jabłkami i orzechami. Z mnóstwem orzechów, rodzynek i żurawiny. Proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Dzięki dodatkowi cynamonu zyskuje piękny kolor, smak i zapach. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Wiewiórka – ciasto z jabłkami
Składniki
Składniki na ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu czubata
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Dodatkowo :
- 3 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
- ½ szklanki orzechów włoskich lub laskowych
- ½ szklanki żurawiny i rodzynek łącznie ½ szklanki
Instrukcje
- Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie cienką stróżką wlewamy olej (cały czas miksując)
- Dodajemy mąkę, cynamon, sodę, oraz proszek do pieczenia (przesiane przez sitko), chwilę miksujemy.
- Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę i całość mieszamy łyżką lub krótko miksujemy.
- Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i całość delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do formy o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra – dół) i pieczemy około 35-40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Bardzo smaczne ciasto. Należy dodać więcej cukru. U mnie 10d.
Cieszę się, że smakowało. Ja z reguły daję mało cukru ponieważ nie lubię zbyt słodkich ciast :)
Przepis na ciasto znalazła moja córka i od razu zaciekawiła ją nazwa :-) moja rodzina uwielbia słodkie wypieki i moje dzieci czasem już same wyszukują nowe pomysły i potem pomagają mi w ich przygotowaniu. Ciasto planujemy zrobić w weekend i mam nadzieję, że będzie tak smaczne i apetyczne, na jakie wygląda :-)