Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
5
from 1 vote
Wiewiórka - ciasto z jabłkami
Składniki
Składniki na ciasto :
2
szklanki
mąki pszennej
szklanka 250 ml
3
łyżki
cukru
lub ksylitolu
4
jajka
3/4
szklanki
oleju
1
łyżeczka
cynamonu
czubata
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody
Dodatkowo :
3
jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
½
szklanki
orzechów włoskich lub laskowych
½
szklanki
żurawiny i rodzynek
łącznie ½ szklanki
Instrukcje
Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie cienką stróżką wlewamy olej (cały czas miksując)
Dodajemy mąkę, cynamon, sodę, oraz proszek do pieczenia (przesiane przez sitko), chwilę miksujemy.
Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę i całość mieszamy łyżką lub krótko miksujemy.
Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i całość delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra - dół) i pieczemy około 35-40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.