Wafle przekładane masą z mleka w proszku.
Wafle przekładane masą, dżemem, marmoladą, kto z nas ich nie zna, smak dzieciństwa. Jeden z kultowych deserów z czasów PRL. Robi się je szybko i jeszcze szybciej znikają. Tym razem wafle przekładane masą zrobioną z mleka w proszku. Wafle przekładane idealnie sprawdzą się na pikniku czy jako słodkości na dziecięcą imprezę. Jeśli szukacie przepisu na wafle np. z masą kajmakową to przepis na tę masę znajdziecie tutaj.
Wafle przekładane masą z mleka w proszku.
Składniki
- 1 opakowanie wafli
- 1 szklanka mleka
- 250 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
Instrukcje
- Mleko, masło, cukier i kakao rozpuścić w rondelku gotować 5 minut od chwili wrzenia, często mieszając. Lekko przestudzić, dodać stopniowo dodać mleko w proszku i dobrze rozmieszać, ręcznie lub mikserem. Odczekać chwilę aż masa wystygnie i przekładać wafle, na wierzch położyć deskę, a na nią coś ciężkiego. Zostawić na kilka godzin lub tyle ile damy radę :), najlepiej na całą noc. Następnie kroić na dowolne kawałki.