Jak zrobić krem kajmakowy do tortu lub wafli.
Kiedyś przekładane wafle były bardzo popularne. Ja nawet pamiętam je ze swojego dzieciństwa. Krem do takich wafli robiło się najczęściej z mleka w proszku. Ja ostatnio zrobiłam wafle przekładane kremem kajmakowym. Są bardzo smaczne i można ich zjeść naprawdę dużo ;). Jeśli macie puszkę kajmaku (lub mleka skondensowanego) to spróbujcie koniecznie. Taki krem kajmakowy nadaje się również do przełożenia tortu lub babeczek.
Krem kajmakowy
Składniki
- 1 puszka kajmaku 510 g
- 250 g masła
Instrukcje
- Masło ucieramy na puch (aż będzie jasne), następnie stopniowo dodajemy kajmak. Chwilę miksujemy.
- Jeśli używacie go do wafli, przekładamy nim wafle, dociskamy i odstawiamy na min. godzinę.
- W przypadku gdy nie macie gotowego kajmaku można go zrobić z mleka skondensowanego.
- Puszkę z mlekiem gotujemy 2 godziny na małym ogniu, pamiętając, aby puszka była cały czas zanurzona w wodzie. W razie potrzeby dolewamy wodę. Puszkę otwieramy po całkowitym wystudzeniu.
- Wafle przechowujemy w chłodnym miejscu.
Uwagi
Przepis na wafle przekładane mlekiem w proszku znajdziecie tu : wafle przekładane