Trójkolorowa babka z białek
Przepis na pyszną babkę z białkami. Do jej przygotowania możecie użyć białek, które zostały Wam po wypiekach lub przygotować ją z białek pasteryzowanych. Ciasto jest z dodatkiem oleju, bardzo wilgotne i puszyste. Dzięki dodatkowi kakao, maku i wiórek kokosowych jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Jeśli lubicie możecie do jednej z warstw dodać suchy kisiel, 2-3 łyżki.
Trójkolorowa babka z białek
Składniki
- 7 białek 245 g
- 1 szklank oleju (szklanka 250 ml)
- ½ szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku suchy mak
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Instrukcje
- Białka ubijamy ze szczyptą soli następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno.
- Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Chwilę miksujemy do połączenia się składników.
- Powstałe ciasto podzielić na 3 części
- Do każdej dodajemy oddzielnie dodajemy kakao, wiórki i mak. Mieszamy łyżką.
- Podłużną formę keksówkę (25 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą.
- Na spód przelewamy masę z makiem, następnie z wiórkami kokosowymi, a na wierzch z kakao.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową.
Podziel się: