Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Trójkolorowa babka z białek
Składniki
7
białek
245 g
1
szklank
oleju
(szklanka 250 ml)
½
szklanki
cukru
1,5
szklanki
mąki
pszennej
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
łyżki
maku
suchy mak
1
łyżka
ciemnego kakao
3
łyżki
wiórków kokosowych
Instrukcje
Białka ubijamy ze szczyptą soli następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno.
Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Chwilę miksujemy do połączenia się składników.
Powstałe ciasto podzielić na 3 części
Do każdej dodajemy oddzielnie dodajemy kakao, wiórki i mak. Mieszamy łyżką.
Podłużną formę keksówkę (25 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą.
Na spód przelewamy masę z makiem, następnie z wiórkami kokosowymi, a na wierzch z kakao.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową.