Torta Caprese – ciasto czekoladowe z migdałami.

Torta Caprese to pyszne włoskie ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowo – migdałowe wywodzące się z włoskiej wyspy Capri. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakuje swoim smakiem. Wg mnie jest przepyszne, z pewnością posmakuje nie tylko miłośnikom czekolady.
Torta Caprese – ciasto czekoladowe z migdałami.
Składniki
- 5 jajek
- 160 g mąki migdałowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 170 g miękkiego masła
- 170 g cukru pudru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 15 g ciemnego kakao
- 5 g proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Instrukcje
- Do miski przesiewamy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii, 100 g cukru pudru i kakao
- Białka oddzielamy od żółtek
- Czekoladę blendujemy lub ścieramy na tarce
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- W misce ubijamy masło z 70 g cukru pudru (do białości), następnie dodajemy żółtka i znowu ubijamy.
- Następnie dodajemy połowę ubitych białek oraz połowę wcześniej przesianych składników i delikatnie mieszamy łyżką.
- Dodajemy resztę piany i resztę sypkich składników i całość delikatnie mieszamy.
- Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C, pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub startą czekoladą.

Podziel się: