Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Obrazy do instrukcji
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Torta Caprese - ciasto czekoladowe z migdałami.
Składniki
5
jajek
160
g
mąki migdałowej
150
g
gorzkiej czekolady
170
g
miękkiego masła
170
g
cukru pudru
30
g
mąki ziemniaczanej
15
g
ciemnego kakao
5
g
proszku do pieczenia
1
laska wanilii
szczypta soli
Instrukcje
Do miski przesiewamy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii, 100 g cukru pudru i kakao
Białka oddzielamy od żółtek
Czekoladę blendujemy lub ścieramy na tarce
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
W misce ubijamy masło z 70 g cukru pudru (do białości), następnie dodajemy żółtka i znowu ubijamy.
Następnie dodajemy połowę ubitych białek oraz połowę wcześniej przesianych składników i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy resztę piany i resztę sypkich składników i całość delikatnie mieszamy.
Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C, pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub startą czekoladą.