Tort z kremem truskawkowym
Zrobiłam ostatnio pierwszy raz w swoim życiu prawdziwy tort urodzinowy, tzn. kiedyś dawno temu próbowałam, ale wylądował w koszu. Od tamtej pory nie wierząc w siebie i swoje zdolności nie podejmowałam kolejnych prób. Natomiast teraz o tort urodzinowy poprosiło mnie dziecko, no i chcąc nie chcąc (bardziej chcąc) prośbę spełniłam. Dziecko zachwycone, ja również i goście także zadowoleni. Dlatego z czystym sumieniem dzielę się z Wami przepisem na cały tort. :)
Tort z kremem truskawkowym
Składniki
Składniki na biszkopt rzucany:
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki drobnego cukru
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mascarpone
Składniki na krem truskawkowy:
- 400 g mascarpone
- 250 g truskawek do zmiksowania
- 150 g truskawek pokrojonych na małe kawałki
- 1 łyżeczka żelatyny
- 7 łyżek cukru pudru
- 350 ml śmietanki kremówki 36 %
Składniki na krem śmietankowy z mascarpone:
- 400 ml śmietanki 36 %
- 350 ml serka mascarpone
Składniki na poncz:
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- sok z połówki cytryny
- w wersji dla dorosłych dodatkowo 2-3 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
- 220 g dżemu truskawkowego
- truskawki do dekoracji
- starta czekolada do posypania boków
Instrukcje
Biszkopt rzucany:
- Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka po dodaniu każdego chwilę miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki i już delikatnie drewnianą łyżką i szpatułką mieszamy, aż składniki się połączą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka), następnie tortownicę wyjmujemy i upuszczamy ją na blat z wysokości 40 cm, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Ja do tego tortu upiekłam dwa biszkopty, każdy kroiłam na 3 blaty. Biszkopt na tort najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
Krem czekoladowy:
- Czekoladę łamiemy na kawałki do miseczki, zagotowujemy śmietankę i gorącą zalewamy czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy z czekoladą. Studzimy i wstawiamy do lodówki (minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc).
- Śmietankę z czekoladą przelewamy do miski miksera, dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywny krem.
Krem truskawkowy:
- 250 g truskawek blendujemy razem z cukrem, żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, a po chwili dodajemy 3-4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy do zmiksowanych truskawek.
- Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do miski, dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno, dodajemy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy silikonową łyżką. Gdy masy się połączą dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie raz jeszcze mieszamy.
Krem śmietankowy z mascarpone:
- Mocno schłodzoną śmietankę i mocno schłodzony serek umieszczamy w misie miksera i miksujemy, aż powstanie krem.
Poncz:
- wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z wodą (w wersji dla dorosłych dodajemy alkohol)
Wykonanie:
- Upieczony biszkopt kroimy ostrym nożem na 3-4 blaty, każdy nasączamy ponczem (ja używałam do tego małego spryskiwacza), ale można to zrobić łyżką.
- Pierwszy blat kładziemy na płaski talerz i smarujemy kremem truskawkowym, następnie kładziemy kolejny blat, który smarujemy dżemem truskawkowym, kolejny blat i warstwa kremu czekoladowego, następny blat i warstwa kremu truskawkowego, na wierzch ostatni blat.
- Górę i boki tortu smarujemy kremem śmietankowym, boki posypujemy startą czekoladą, a wierzch ozdabiamy świeżymi truskawkami. Tort dobrze chłodzimy przed podaniem przez kilka godzin. Smacznego :)