w wersji dla dorosłych dodatkowo 2-3 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
220 g dżemu truskawkowego
truskawki do dekoracji
starta czekolada do posypania boków
Instrukcje
Biszkopt rzucany:
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka po dodaniu każdego chwilę miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki i już delikatnie drewnianą łyżką i szpatułką mieszamy, aż składniki się połączą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka), następnie tortownicę wyjmujemy i upuszczamy ją na blat z wysokości 40 cm, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ja do tego tortu upiekłam dwa biszkopty, każdy kroiłam na 3 blaty. Biszkopt na tort najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
Krem czekoladowy:
Czekoladę łamiemy na kawałki do miseczki, zagotowujemy śmietankę i gorącą zalewamy czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy z czekoladą. Studzimy i wstawiamy do lodówki (minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc).
Śmietankę z czekoladą przelewamy do miski miksera, dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywny krem.
Krem truskawkowy:
250 g truskawek blendujemy razem z cukrem, żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, a po chwili dodajemy 3-4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy do zmiksowanych truskawek.
Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do miski, dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno, dodajemy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy silikonową łyżką. Gdy masy się połączą dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie raz jeszcze mieszamy.
Krem śmietankowy z mascarpone:
Mocno schłodzoną śmietankę i mocno schłodzony serek umieszczamy w misie miksera i miksujemy, aż powstanie krem.
Poncz:
wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z wodą (w wersji dla dorosłych dodajemy alkohol)
Wykonanie:
Upieczony biszkopt kroimy ostrym nożem na 3-4 blaty, każdy nasączamy ponczem (ja używałam do tego małego spryskiwacza), ale można to zrobić łyżką.
Pierwszy blat kładziemy na płaski talerz i smarujemy kremem truskawkowym, następnie kładziemy kolejny blat, który smarujemy dżemem truskawkowym, kolejny blat i warstwa kremu czekoladowego, następny blat i warstwa kremu truskawkowego, na wierzch ostatni blat.
Górę i boki tortu smarujemy kremem śmietankowym, boki posypujemy startą czekoladą, a wierzch ozdabiamy świeżymi truskawkami. Tort dobrze chłodzimy przed podaniem przez kilka godzin. Smacznego :)