Torcik z truskawkami i bitą śmietaną.
Przepis na smaczny i szybki tort. Możecie użyć dowolnych owoców jednak z truskawkami wychodzi naprawdę smacznie. Kilka dni temu moja córka miała imieniny, a przy okazji zdawała egzamin na kartę rowerową więc była okazja żeby poświętować. Kiedyś moja mam robiła mi taki tort z okazji urodzin. :) Jest pyszny.
Torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej czubata
Dodatkowo:
- 300 ml śmietanki 30% lub 36 % schłodzona
- 1 łyżka cukru pudru ilość można zwiększyć jeśli wolicie bardziej słodkie
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka po dodaniu każdego chwilę miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki i już delikatnie drewnianą łyżką i szpatułką mieszamy, aż składniki się połączą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka), następnie tortownicę wyjmujemy i upuszczamy na blat z wysokości 40 cm, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Biszkopt wyjmujemy z rantu kiedy całkowicie wystygnie, odcinając najpierw ostrym nożem brzegi biszkoptu.
- Do przygotowania biszkoptu składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Biszkopt do tortu najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy.
- Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki.
- Biszkopt kroimy na pół. Jeśli był upieczony dzień lub dwa dni wcześniej i jest suchy można go nasączyć słabą herbatą lub wodą z cytryną.
- Na dno tortownicy wykładamy część biszkoptu, następnie układamy przekrojone na pół truskawki.
- Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Jeśli chcecie mieć pewność że śmietana się utrzyma można dodać śmietanfix.
- Ubitą śmietanę wykłądamy na truskawaki.
- Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, na wierzch układamy truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką.
- Jeśli wylejecie na wierzch zbyt wodnistą galaretkę wsiąknie w biszkopt.
- Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 3-4 godziny.
Podziel się: