1łyżka cukru pudru ilość można zwiększyć jeśli wolicie bardziej słodkie
500gtruskawek
1galaretka truskawkowa
Instrukcje
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka po dodaniu każdego chwilę miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki i już delikatnie drewnianą łyżką i szpatułką mieszamy, aż składniki się połączą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka), następnie tortownicę wyjmujemy i upuszczamy na blat z wysokości 40 cm, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt wyjmujemy z rantu kiedy całkowicie wystygnie, odcinając najpierw ostrym nożem brzegi biszkoptu.
Do przygotowania biszkoptu składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Biszkopt do tortu najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy.
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki.
Biszkopt kroimy na pół. Jeśli był upieczony dzień lub dwa dni wcześniej i jest suchy można go nasączyć słabą herbatą lub wodą z cytryną.
Na dno tortownicy wykładamy część biszkoptu, następnie układamy przekrojone na pół truskawki.
Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Jeśli chcecie mieć pewność że śmietana się utrzyma można dodać śmietanfix.
Ubitą śmietanę wykłądamy na truskawaki.
Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, na wierzch układamy truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką.
Jeśli wylejecie na wierzch zbyt wodnistą galaretkę wsiąknie w biszkopt.
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 3-4 godziny.