Torcik szpinakowy z kremem
Lubicie szpinak? Jeśli tak to nie muszę Was namawiać do zrobienia tego ciasta, a jeśli nie to też spróbujcie jego smak jest naprawdę bardzo mało wyczuwalny. W połączeniu z kremem jest pyszne. Zapraszam. :)
Torcik szpinakowy z kremem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 170 g szpinaku baby
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 280 g mąki tortowej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połówki cytryny
Składniki na krem:
- 250 ml zimnej śmietanki 30 lub 36%
- 250 ml zimnego mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Instrukcje
Ciasto:
- Umyty szpinak blendujemy z olejem i sokiem z cytryny
- Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę razem z proszkiem (przesiane przez sito) na przemian ze szpinakiem. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 19 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę (do suchego patyczka).
- Studzimy, wyrównujemy wierzch i kroimy na trzy blaty. Każdy z nich przekładamy kremem. Ja zrobiłam kilka małych torcików.
Krem:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładki, puszysty krem.
Podziel się: