Torcik owocowy z mascarpone
Za oknem szaro, buro i ponuro, dlatego zapraszam Was na pyszny torcik. To połączenie delikatnego serka mascarpone, śmietanki i owoców daje prawdziwą radość dla podniebienia. Do tego filiżanka ulubionej kawy. Pozwólcie sobie na chwilę relaksu. ;)
Torcik owocowy z mascarpone
Składniki
- duża paczka podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone (z lodówki)
- 250 g śmietanki 30 lub 36 % (z lodówki)
- 100 g miodu
- sok z cytryny
- 40 g wiórków kokosowych
- Owoce do dekoracji : kiwi, mandarynki, ananas, maliny, truskawki, granat (ulubione owoce)
Instrukcje
- Mascarpone razem z kremówką przekładamy do miski, dodajemy sok z połówki cytryny oraz miód, wszystko ubijamy na krem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
- Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, lekko nasączamy sokiem z cytryny (sok z połówki cytryny rozcieńczamy kilkoma łyżkami wody). Na wierzch wykładamy część kremu, ponownie układamy biszkopty i odrobinę nasączamy. Przykrywamy resztą kremu, zostawiając 3-4 łyżki do posmarowania brzegów. Torcik wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Zdejmujemy obręcz, biszkopty przycinamy, lekko smarujemy kremem i przykładamy do brzegów. Wierzch ciasta ozdabiamy owocami, całość warto obwiązać ozdobną kokardką wtedy mamy pewność, że biszkopty nam się przykleją. Smacznego :)
Podziel się: