Tarta z owocami i białą czekoladą
Zapraszam Was dzisiaj po przepis na delikatną tartę z owocami i białą czekoladą. Możecie użyć do niej dowolnych owoców, z każdymi będzie smakowała wyjątkowo. Zapraszam.
Tarta z owocami i białą czekoladą
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
- około 300 g owoców
Instrukcje
- Masło siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, jajko i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min.godzinę. Składniki można również zmiksować w malakserze.
- Schłodzone ciasto wykładamy do formy o średnicy (25 cm) i całość dokładnie wyklejamy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 20-25, do czasu, aż ładnie się zrumieni.
- W garnku ucieramy żółtka z dodatkiem cukru na biały, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- W garnku zagotowujemy mleko razem ze śmietanką, odstawiamy i dodajemy masło oraz czekoladę. Całość mieszamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą.
- Gorącą masę przelewamy do żółtek, cały czas miksując. Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Gorący krem przelewamy na wcześniej upieczony spód tarty, lekko studzimy i wykładamy owoce. Gotową tartę chłodzimy. Smacznego.