Tarta owocowa
Pyszna tarta owocowa na kruchym spodzie. Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami, możecie zrobić ją również z jagodami, borówkami lub czarnymi porzeczkami. Lekkie, orzeźwiające i smaczne ciasto, idealne na zbliżające się upały. Mocno owocowe.
Tarta owocowa
Składniki
Na ciasto:
- 360 g mąki
- 80 g cukru
- 250 g masła
Na masę:
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 żółtka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczane
Dodatkowo:
- około 300 g owoców ja użyłam 300 g malin i garść czerwonych porzeczek
- 2 łyżki bułki tartej do obsypania tarty
Instrukcje
- W misce mieszamy mikserem mąkę, miękkie masło i cukier do uzyskania konsystencji piasku. ¾ ciasta wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, dokładnie ugniatamy, spód nakłuwamy widelcem. Moja forma miała 27 cm średnicy.
- Następnie pieczemy w 200 C około 15 minut (czas pieczenia jest zawsze indywidualny dla każdego piekarnika), pieczemy aż się lekko zrumieni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i lekko studzimy.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, miód i mąkę, chwilę miksujemy. Wylewamy na wcześniej podpieczony spód, na wierzch wykładamy maliny i całość posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy dalej w temp 180 C około 40 minut, aż się ładnie zrumieni.