Szarlotka tatrzańska z bitą śmietaną
Sprawdzony przepis na najlepszą szarlotkę tatrzańską. Tym razem szarlotka tatrzańska z bitą śmietaną. Idealnie pokrojone jabłka pięknie wyglądają w przekroju szarlotki. Delikatne kruche ciasto, wypełnione mnóstwem jabłek. Najbardziej lubię proste ciasta, które robi się szybko, a do tego są smaczne. Dlatego dzisiaj podaję Wam idealny przepis na szarlotkę. Słodycz ciasta, która przeplata się z kwaśnymi jabłkami daje wyjątkowy smak.
Szarlotka tatrzańska z bitą śmietaną
Składniki
- 2 pełne szklanki mąki tortowej szklanka 250 ml
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 250 g miękkiego masła
- 1 łyżka gęstej śmietany (22 % lub 30%)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 białko
- 1 kg kwaśnych jabłek (szara reneta)
Dodatkowo:
- 150 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
Instrukcje
- Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy jajka, miękkie masło i cukier.
- Szybko zagniatamy lub mieszamy mikserem. Ciasto dzielimy na pół. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
- Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy placek wielkości formy (25X30).
- Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ew. wyłożonej papierem do pieczenia.
- Uwaga ciasto jest rzadkie, ale możemy je podsypywać mąką w miarę potrzeby.
- Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut, aż się ładnie zrumieni.
- W tym czasie kiedy ciasto się podpieka, myjemy jabłka, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na cienkie plasterki.
- Na podpieczony spód wykładamy starte jabłka, posypujemy cynamonem, a na wierzch wykładamy drugą część ciasta.
- Smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
- Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Smacznego.
- Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ozdabiamy szarlotkę przed podaniem.
Uwagi
Przepis na szarlotkę z bezą znajdziecie tu : Szarlotka