Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Szarlotka tatrzańska z bitą śmietaną
Składniki
2
pełne szklanki mąki tortowej
szklanka 250 ml
3/4
szklanki
cukru
3
jajka
250
g
miękkiego masła
1
łyżka
gęstej śmietany (22 % lub 30%)
2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cynamonu
1
łyżka
brązowego cukru
1
białko
1
kg
kwaśnych jabłek (szara reneta)
Dodatkowo:
150
ml
śmietanki 30 lub 36 %
1
łyżka
cukru pudru
Instrukcje
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy jajka, miękkie masło i cukier.
Szybko zagniatamy lub mieszamy mikserem. Ciasto dzielimy na pół. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy placek wielkości formy (25X30).
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ew. wyłożonej papierem do pieczenia.
Uwaga ciasto jest rzadkie, ale możemy je podsypywać mąką w miarę potrzeby.
Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut, aż się ładnie zrumieni.
W tym czasie kiedy ciasto się podpieka, myjemy jabłka, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na cienkie plasterki.
Na podpieczony spód wykładamy starte jabłka, posypujemy cynamonem, a na wierzch wykładamy drugą część ciasta.
Smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Smacznego.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ozdabiamy szarlotkę przed podaniem.
Uwagi
Przepis na szarlotkę z bezą znajdziecie tu :
Szarlotka