Sok z czarnych porzeczek
Zapas witaminy C na zimę zrobiony, czarna porzeczka jest uważana za kopalnię składników odżywczych i witamin. Zawiera ogromne ilości witaminy C, B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, pektyny, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, sole fosforu, żelaza i potasu. Po prostu samo zdrowie. Pierwsza tura 16 kg, za kilka dni powtórka z rozrywki.
Sok z czarnych porzeczek
Składniki
- 7 kg czarnych porzeczek
- 3 kg cukru (lub do smaku – wszystko zależy od gatunku porzeczek, jedne są mniej inne bardziej słodkie).
Instrukcje
- Porzeczki dokładnie przebieramy, myjemy. Umieszczamy w sokowniku. Całość podgrzewamy, a sok jest odprowadzamy rurką do garnka. Do garnka z sokiem wsypujemy cukier, całość zagotowujemy. Gorący sok przelewamy do słoików, gorący zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.
- Dla osób nie posiadających sokownika:
- Porzeczkę wkładamy do garnka, lekko rozgniatamy. Gotujemy do czasu aż puszczą sok, przecieramy przez sito. Do przetartej porzeczki wsypujemy cukier i zagotowujemy i dalej postępujemy jak w przypadku wersji z sokownikiem.
Podziel się: