Sok z aronii

Przygotowałam już na zimę sok malinowy i porzeczkowy teraz pora na kolejny, doskonały sok z aronii. Koniec sierpnia i początek września to idealna pora na przygotowanie tego soku. Jest bardzo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Zawiera mnóstwo witamin, wzmacnia odporność więc jest idealny na jesień i zimę. Większość z Was boi się cierpkiego posmaku jaki ma aronia, ale wystarczy ją przemrozić i traci swoją cierpkość. Zachęcam Was do zrobienia zapasów zimowych z tego pysznego, niedocenianego owocu. A jeśli nie lubicie soku to możecie zrobić wyśmienitą nalewkę z aronii ;)
Sok z aronii
Składniki
- 2 kg aronii
- 800 g cukru
- sok z 1 dużej cytryny
- szklanka wody
Instrukcje
- Aronię dokładnie myjemy, oczyszczamy po czym przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na 2-3 dni.
- Przemrożoną aronię wkładamy do garnka (metalowy lub ciemny w środku, aronia mocno farbuje). Dolewamy szklankę wody i gotujemy około 30-40 minut, w tym czasie aronia wypuści sporo soku. Owoce przecedzamy przez sitko i mocno odciskamy.
- Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny, zagotowujemy. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Podziel się: