Sok malinowy
Maliny to kolejny owoc, który powinno się zapakować w słoiczki na zimę. Jak pewnie wiecie ma mnóstwo witamin, zawiera potas, magnez. Jest doskonały podczas wszelkich infekcji i przeziębień. Działa rozgrzewająco i napotnie. Nie powinno go zabraknąć w każdej domowej spiżarni. :)
Sok malinowy
Składniki
- 1,5 kg malin
- 0,75 g cukru (ilość cukru zależna od tego jak słodkie macie maliny)
Instrukcje
- Do sokownika wsypujemy umyte maliny i podgrzewamy do czasu, aż wszystkie puszczą sok. Pozostały sok zlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Gorący wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
- Jeśli nie posiadacie sokownika, sok możecie przygotować w garnku. Umyte maliny gotujemy, aż puszczą sok. Następnie przecedzamy je przez sitko, sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Gorący wlewamy do słoików, zakręcam i pasteryzujemy 10 minut.