Sałatka szwedzka z marchewką
Szał na robienie przetworów zimowych w pełni. Ogórki kiszone, konserwowe i z musztardą zrobione, teraz czas na sałatkę szwedzką z marchewką. Jakie Wy przygotowujecie przetwory na zimę, co musi być przygotowane obowiązkowo w Waszych domach? :)
Sałatka szwedzka z marchewką
Składniki
- 4 kg małych lub średnich ogórków ze skórką
- 80 g cebuli (najlepiej cukrowa)
- 12 średnich marchewek
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu 10 %
- 8 ząbków czosnki
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
Instrukcje
- Ogórki dokładnie myjemy i razem ze skórką szatkujemy na plasterki, marchewki myjemy, obieramy i również szatkujemy, a cebulę kroimy na cienkie plasterki .
- Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku lub misce i odstawiamy na 2-3 godziny od czasu do czasu delikatnie mieszając. W tym czasie warzywa puszczą sok, po czym wkładamy sałatkę do słoików i dopełniamy powstałym sokiem.
- Słoiki pasteryzujemy 15 minut.
Smaczna sałatka ,z tej ilości składników wyszło 10 słoiczków 0,75 litra .