Rolada bezowa z frużeliną truskawkową.
Rolada bezowa sprawdzony przepis. Po ostatnich wypiekach zostały mi 4 białka, za mało na dużą bezę, ale idealna ilość na roladę bezową. Roladę robi się bardzo szybko, nie wymaga tak długiego suszenia jak beza czy beziki. Wbrew pozorom jest bardzo łatwa do zrobienia. Idealnie się zwija po upieczeniu, dodatek truskawek (posłodzone tylko 1 łyżką cukru) sprawi, że owoce przełamują słodki smak bezy. Spróbujcie koniecznie.
Rolada bezowa z frużeliną truskawkową
Składniki
Beza:
- 4 białka duże
- 200 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Frużelina truskawkowa:
- 300 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 250 g mascarpone schłodzone
- 200 ml śmietanki 30 % schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
Instrukcje
Beza:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy będą sztywne stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż białka będą błyszczące, a cukier się rozpuści.
- Do białek dodajemy mąkę przesianą przez sitko, delikatnie mieszamy.
- Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy ubite białka. Rozmiar mojej blachy 31×38 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy około 30 – 35 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na kilka minut.
- Na blacie rozkładamy nowy papier do pieczenia i kładziemy na nią upieczoną bezę, ściągamy delikatnie papier z upieczonej bezy i zostawiamy do czasu, aż wystygnie.
Krem:
- Do naczynia przekładamy śmietankę, cukier puder i serek mascarpone, miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
Frużelina:
- Do garnka wrzucamy umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na kawałki truskawki. Dodajemy cukier i podgrzewamy.
- Kiedy puszczą sok, odlewamy kilka łyżek do szklanki. Odstawiamy na bok.Pozostałe truskawki gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut.Do przestudzonego soku dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
- Następnie wlewamy do gotujących się truskawek i dokładnie mieszamy. Gotujemy minutę i odstawiamy do wystudzenia od czasu do czasu mieszając.
Wykonanie:
- Na wcześniej upieczoną bezę wykładamy krem. Z pomocą papieru do pieczenia zawijamy dość ciasno roladę. Przed krojeniem odstawiamy na min.pół godziny do lodówki. Na telerzu polewamy frużeliną malinową.
Podziel się: