Proziaki

Proziaki to wg Wikipedii : ” mączne placki z dodatkiem „prozy” czyli sody oczyszczonej, pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski. Składają się z mąki pszennej lub pszenno-żytniej, jajek, kwaśnej śmietany, wody, soli oraz sody oczyszczonej. Pieczone na blasze tradycyjnych kuchni kaflowych opalanych drewnem. Ich kształt może być okrągły lub czworokątny.” Dzisiaj już mało kto ma kuchnię węglową dlatego placki te smaży się na patelni lub wypieka w piekarniku. Są bardzo łatwe do zrobienia i dla wielu z Was zapewne będzie to nowy smak, a w szczególności dla naszych dzieci. Zachęcam Was do ich przygotowania (razem z maluchami), a ich smak z pewnością przypadnie Wam do gustu. Smakują wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Moje nie zawierają jajka.
Proziaki
Porcje 9
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 250 ml kwaśnego mleka, maślanki, kefiru
Instrukcje
- W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę kefiru. Ciasto nie może być zbyt twarde.
- Jeśli nie posiadacie miksera wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy ciasto,
- Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
- Po tym czasie przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką, rozwałkowujemy i wykrawamy koła o średnicy około 5-6 cm.
- Proziaki przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około 15 minut, odwracając je co 2-3 minuty. W czasie smażenia można przykryć je pokrywką.
