Papryka marynowana
Za mną kolejna, pracowita sobota. Tym razem na tapecie była czerwona papryka. Robię ją co roku kilkadziesiąt słoików, jest idealna do kanapek czy sałatek. Z podanej ilości 5kg wychodzi 12 słoiczków 0,54. Zapraszam. :)
Papryka marynowana
Składniki
- 5 kg papryki czerwonej
- 1 łyżka płaska (potrzebna do posolenia wody, w której obgotowujemy paprykę)
Zalewa:
- 9 szklanek wody
- 3 szklanki octu 10 %
- 2 szklanki cukru
- 24 ziarenka ziela
- 24 ziarenka pieprzu
- 12 listków laurowych
Dodatkowo:
- olej
Instrukcje
- Paprykę dokładnie myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy na paski (około 2-3 cm szerokości).
- W dużym garnku (około 6 litrowym) gotujemy wodę, dodajemy płaską łyżkę soli i partiami wrzucamy pokrojoną paprykę. Za każdym razem sparzamy ją około 2-3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na miskę żeby przestygła. Tak postępujemy z resztą papryki (nie dosalając już wody). Sparzoną paprykę łatwiej układa się w słoikach.
- Paprykę dość ciasno układamy w słoikach. Zalewamy gorącą zalewą, starając się aby w każdym słoiczku znalazł się liść laurowy i po dwa ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Na wierzch dodajemy po 1 łyżce oleju.
- Zalewa: wszystkie składniki na zalewę tj. woda, ocet, cukier, ziele, pieprz i liść laurowy umieszczamy w garnku i zagotowujemy (mieszamy, aż cukier się rozpuści).
- Gorące słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut, po czym stawiamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Podziel się: