Pani Walewska z rodzynkami
Mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne, chociaż trochę pracochłonne ciasto. Przed nami długi weekend, dużo wolnego czasu, więc zapraszam.
Pani Walewska z rodzynkami
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
Składniki na 2 bezy:
- 8 białek
- ¾ szklanki cukru
- 60 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynek
- szczypta soli
Składniki na ciasto miodowe:
- 150 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
- ½ sody oczyszczonej
- ¼ szklanki miodu
- 40 g margaryny
Składniki na krem:
- 3 żółtka
- 90 g cukru
- 1 szklanka kawy
- 250 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g margaryny
Dodatkowo:
- 400 g powideł śliwkowych
Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części, każdą owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
- 1 część rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach (24X36) cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzch wyłożyć 200 g powideł śliwkowych, rozsmarować.
- Na wierzch wyłożyć bezę.
- Beza: 4 białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru i ubijać na sztywno. Dodać 30 g wiórków i 25 g rodzynek, delikatnie wymieszać.
- Przełożyć na powidła. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 25 minut.
- Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i pozostałymi składnikami.
- Składniki na ciasto miodowe zagniatamy ( w miarę potrzeby podsypać odrobinę mąki), wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
- Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz 50 ml mleka. Chwilę miksujemy.
- W garnku zagotowujemy 200 ml mleka i kawę, wlewamy masę jajeczną i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Studzimy.
- Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostudzony krem. Gdyby tak się zdarzyło, że krem Wam się zwarzy wtedy w garnku zagotowujemy niewielką ilość wody, stawiamy na nim miskę z kremem i cały czas lekko podgrzewając miksujemy. Schładzamy.
- Placek z bezą wkładamy do foremki, następnie połowę kremu kawowego, placek z miodem, resztę kremu kawowego, a na wierzch ciasto z bezą. Odstawiamy w chłodne miejsce.