Malinowa chmurka
Przepis na ciasto, którego chyba nie muszę Wam przedstawiać. Czy jest jeszcze ktoś kto nie jadł malinowej chmurki ?. Malinowa chmurka to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z mnóstwem malin. Do tego pyszny krem, a na wierzchu chrupiąca beza i migdałowe płatki. To ciasto jest po prostu pyszne.
Malinowa chmurka
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
- 3 białka pozostałe z kruchego ciasta
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 g płatków migdałowych
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 30 % lub 36 % mocno schłodzonej
- 250 g serka mascarpone mocno schłodzone
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na galaretkę:
- 600 g malin świeże lub mrożone
- 3 galaretki malinowe
- 3,5 szklanki gorącej wody
Instrukcje
Kruche ciasto:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone. Składniki przekładamy do misy miksera i wyrabiamy ciasto. Jeśli robicie to na stolnicy wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy.
- Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.30 minut.
- Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy wielkość formy. Forma o wymiarach 24X34 cm. Najlepiej rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia odrysowując sobie z drugiej strony papieru wielkość formy.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 15 minut, aż się ładnie zrumieni.
- Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika dlatego w razie potrzeby należy skrócić lub wydłużyć pieczenie.
Beza:
- Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i chwilę miksujemy.
- Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas miksując. Kiedy zużyjemy cały cukier, a masa będzie lśniąca i pod palcami nie czuć już drobinek cukru, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy już tylko chwilę, do połączenia się składników.
- Tą samą formę w której piekliśmy kruche ciasto, odwracamy do góry dnem wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy przygotowaną bezą i oprószamy płatkami migdałowymi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 C i pieczemy około 1 h. Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego w miarę potrzeby wydłużamy lub skracamy czas pieczenia. beza powinna być chrupka i lekko popękać. Bezę kładziemy na sam wierzch ciasta.
Przygotowanie galaretek:
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jeśli używacie mrożonych malin nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, przekładamy je do galaretki, mieszamy i jak tylko galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na wcześniej upieczony spód. Wstawiamy do lodówki.
- W przypadku świeżych malin, przekładamy je do rozpuszczonej galaretki i jak tylko zacznie tężeć przelewamy na wcześniej upieczony spód. Wstawiamy do lodówki.
Krem:
- Wszystkie składniki na krem przekładamy do misy miksera i miksujemy, aż powstanie krem. Kremu nie należy ubijać zbyt długo bo zrobi Wam się słodkie masło.
- Krem przekładamy na galaretkę, delikatnie rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki.
Podziel się: