Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone. Składniki przekładamy do misy miksera i wyrabiamy ciasto. Jeśli robicie to na stolnicy wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.30 minut.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy wielkość formy. Forma o wymiarach 24X34 cm. Najlepiej rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia odrysowując sobie z drugiej strony papieru wielkość formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 15 minut, aż się ładnie zrumieni.
Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika dlatego w razie potrzeby należy skrócić lub wydłużyć pieczenie.
Beza:
Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i chwilę miksujemy.
Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas miksując. Kiedy zużyjemy cały cukier, a masa będzie lśniąca i pod palcami nie czuć już drobinek cukru, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy już tylko chwilę, do połączenia się składników.
Tą samą formę w której piekliśmy kruche ciasto, odwracamy do góry dnem wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy przygotowaną bezą i oprószamy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 C i pieczemy około 1 h. Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego w miarę potrzeby wydłużamy lub skracamy czas pieczenia. beza powinna być chrupka i lekko popękać. Bezę kładziemy na sam wierzch ciasta.
Przygotowanie galaretek:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jeśli używacie mrożonych malin nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, przekładamy je do galaretki, mieszamy i jak tylko galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na wcześniej upieczony spód. Wstawiamy do lodówki.
W przypadku świeżych malin, przekładamy je do rozpuszczonej galaretki i jak tylko zacznie tężeć przelewamy na wcześniej upieczony spód. Wstawiamy do lodówki.
Krem:
Wszystkie składniki na krem przekładamy do misy miksera i miksujemy, aż powstanie krem. Kremu nie należy ubijać zbyt długo bo zrobi Wam się słodkie masło.
Krem przekładamy na galaretkę, delikatnie rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki.