Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Przepis na łatwe, kruche ciasto z porzeczkami i bezą. Idealne ciasto do kawy, które świetnia smakuje zarówno z czerwoną porzeczką jak i czarną porzeczką. Kwaskowość porzeczki idealnie przełamana słodką bezą, a właściwie pianką bezową.
Kruche ciasto z porzeczkami
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 180 g schłodzonego masła
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
dodatkowo
- 500 g porzeczek ja użyłam czerwonej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Instrukcje
Kruche ciasto:
- Mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy żółtka i posiekane masło.
- Szybko zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera (z hakiem). Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki (min.na 1 h).
- Foremkę o wymiarach 25 X 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Zimne ciasto ścieramy na tarce (duże oczka) i rozprowadzamy przy pomocy widelca po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Do czasu, aż ciasto ładnie się zrumieni. Studzimy.
Przygotowanie owoców:
- Porzeczki oczyszczamy, dokładnie myjemy i osączamy na sitku.
- Do osuszonych owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Beza:
- Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Następną łyżkę dodajemy wtedy kiedy poprzednio dodany cukier się rozpuści. Postępujemy tak jak przy przygotowywaniu klasycznej bezy.
- Na wcześniej upieczony spód wykładamy owoce, a na wierzch wykładamy ubite białka. Delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni.
Pieczenie:
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy kolejne 25 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, zostawiamy na około 15-20 minut.
- Ciasto kroimy po całkowitym wystudzeniu.