Mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy żółtka i posiekane masło.
Szybko zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera (z hakiem). Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki (min.na 1 h).
Foremkę o wymiarach 25 X 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Zimne ciasto ścieramy na tarce (duże oczka) i rozprowadzamy przy pomocy widelca po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Do czasu, aż ciasto ładnie się zrumieni. Studzimy.
Przygotowanie owoców:
Porzeczki oczyszczamy, dokładnie myjemy i osączamy na sitku.
Do osuszonych owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Beza:
Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Następną łyżkę dodajemy wtedy kiedy poprzednio dodany cukier się rozpuści. Postępujemy tak jak przy przygotowywaniu klasycznej bezy.
Na wcześniej upieczony spód wykładamy owoce, a na wierzch wykładamy ubite białka. Delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni.
Pieczenie:
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy kolejne 25 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, zostawiamy na około 15-20 minut.