Kruche ciasto z agrestem
Jak weekend to ciasto. Właśnie zerwałam z krzaczka dojrzały agrest i powstało pyszne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnych owoców. Dla mnie połączenie idealne, w końcu przeciwieństwa się przyciągają ;) Smacznego.
Kruche ciasto z agrestem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
- 260 g mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 125 g zimnego masła
Składniki na pianę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 300 g agrestu
- cukier puder do posypania
Instrukcje
- Składniki na ciasto zagniatamy lub wyrabiamy robotem na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, ¾ ciasta ścieramy na tarce, na ciasto wykładamy umyty i osuszony agrest.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce), na koniec dodajemy budyń i delikatnie mieszamy.
- Ubite białka przekładamy na agrest, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
- Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda przepysznie! A z innymi owocami też wyjdzie?
Myślę, że tak. Tylko raczej nie powinny mieć w sobie zbyt dużo soku