Krokiety z mięsem

Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na krokiety z różnym nadzieniem. Zarówno słodkie jak i wytrawne. Dzisiaj zapraszam Was po przepis na krokiety z mięsem. Do przygotowania tych krokietów możecie użyć np. mięsa z rosołu lub mięsa ugotowanego specjalnie na krokiety.
Krokiety z mięsem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 800 ml mleka około
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej 300 g (szklanka o pojemności 200 ml)
- szczypta soli
- olej lub masło klarowane do smażenia
Farsz:
- 500 g mięsa z rosołu lub ugotowanego drobiu, wieprzowiny
- 2 łyżki masła może być klarowane
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- 1 łyżka tymianku lub rozmarynu opcjonalnie
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki bułki tartej
Instrukcje
Naleśniki:
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, oraz sól. Dolewamy połowę mleka i roztrzepujemy rózgą.
- Kiedy grudki dobrze się rozbiją dolewamy pozostałe mleko. Ciasto powinno być lejące, w miarę potrzeby dodajemy więcej mleka.
- Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (oleju lub masła klarowanego), jednak im więcej tłuszczu dodacie do smażenia tym bardziej będą przyrumienione i chrupiące ;)
Farsz:
- Jeśli do farszu używacie mięsa z rosołu ok.500 g mięsa mielimy.
- W innym przypadku gdy używacie innego mięsa. Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli.
- Następnie mięso mielimy w maszynce. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle. Jeśli lubicie cebulę również możemy zmielić. (wg uznania).
- Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Wykonanie:
- Na każdy naleśnik wykładamy po łyżce farszu. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, wsypujemy bułkę i układamy krokiety. na niewielkim ogniu lekko je podsmażamy około 5 minut następnie odwracamy.
- Dodatkowe obsmażanie możecie pominąć.
Uwagi
Jeśli nie macie mleka lub macie go zbyt mało do ciasta naleśnikowego można użyć samej wody, może być lekko gazowana, lub pół na pół wody z mlekiem. Ja jednak osobiście najbardziej lubię te z samym mlekiem.
Zapraszam również na bloga po przepisy na :
Krokiety z kaszą gryczaną i fetą
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z malinami

Ja bardzo lubię krokiety, więc często je przygotowuje. Lubimy zarówno te wytrawne jak i na słodko. Przepis na krokiety z mięsem wypróbowałam niedawno. Wcześniej jadłam takie u teściowej. Krokiety wyszły pyszne i całej rodzinie smakowały. Moimi ulubionymi są jednak niezmiennie z kapustą i z grzybami :-)