Krokiety z pieczarkami
Kto lubi krokiety z pieczarkami łapka w górę. Ja je uwielbiam, a także te z serem, oraz te z kapustą i grzybami. Mniam.
Krokiety z pieczarkami
Porcje 8
Składniki
Składniki na ciasto:
- ¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
Pozostałe składniki:
- 800 g pieczarek
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- jajko
- bułka tarta
- masło lub olej
Instrukcje
- W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki na patelni o średnicy 26 cm.
- Pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę do miękkości, dodajemy pieczarki i smażymy aż cały płyn odparuje, a pieczarki nabiorą rumieńców. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na środek naleśnika układamy farsz około 1 łyżki, naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon.
- Każdy rulonik maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na oleju lub maśle na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej strony.
Podziel się: