Krokiety z kaszą gryczaną i fetą
Jako, że nie samymi słodkościami człowiek żyje, dzisiaj zapraszam Was na pyszne krokiety z kaszą gryczaną, serem feta i jarmużem. Jeśli nie lubicie jarmużu możecie zastąpić go szpinakiem, natką pietruszki lub koperkiem. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, są zdrowe i sycące, możecie je zabrać ze sobą do pracy na lunch lub drugie śniadanie. Smacznego :)
Krokiety z kaszą gryczaną i fetą
Porcje 8
Składniki
Składniki na ciasto:
- ¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
Składniki na farsz:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- pół kostki sera feta
- garść jarmużu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 1 jajko
- bułka tarta
Instrukcje
- W misce mieszamy mąkę, jajko i mleko i ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki.
- Jarmuż wrzucamy na gotującą się wodę i obgotowujemy 2-3 minuty, przekładamy do lodowatej wody. Odcedzamy i siekamy na małe kawałki.
- Kaszę wsypujemy do miski, rozkruszamy fetę dodajemy posiekany jarmuż i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i w miarę potrzeby solą. (feta jest słona).
- Na każdy naleśnik wykładamy po łyżce farszu. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon.
- Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Smażymy na średnim ogniu rumieniąc z każdej strony.