500g mięsa z rosołu lub ugotowanego drobiu, wieprzowiny
500gpieczarek przesmażyć na maśle
2łyżki masła może być klarowane
pieprz
2łyżki bułki tartej
sól
1łyżka tymianku lub rozmarynu opcjonalnie
Dodatkowo:
2łyżki masła klarowanego
2łyżki bułki tartej
Instrukcje
Naleśniki:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, oraz sól. Dolewamy połowę mleka i roztrzepujemy rózgą.
Kiedy grudki dobrze się rozbiją dolewamy pozostałe mleko i roztopione masło. Ciasto powinno być lejące, w miarę potrzeby dodajemy więcej mleka.
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
Farsz:
Jeśli do farszu używacie mięsa z rosołu ok.500 g mięsa mielimy.
W innym przypadku gdy używacie innego mięsa. Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli.
Następnie mięso mielimy w maszynce. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle. Jeśli lubicie cebulę również możemy zmielić. (wg uznania). Mielimy również przesmażone wcześniej pieczarki.
Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Wykonanie:
Na każdy naleśnik wykładamy po łyżce farszu. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, wsypujemy bułkę i układamy krokiety. na niewielkim ogniu lekko je podsmażamy około 5 minut następnie odwracamy.
Dodatkowe obsmażanie możecie pominąć.
Uwagi
Jeśli nie macie mleka lub macie go zbyt mało do ciasta naleśnikowego można użyć samej wody, może być lekko gazowana, lub pół na pół wody z mlekiem. Ja jednak osobiście najbardziej lubię te z samym mlekiem.Zapraszam również na bloga po przepisy na : Krokiety z kaszą gryczaną i fetąKrokiety z pieczarkamiKrokiety z malinami