Krokiety z malinami
Pyszne, delikatne po prostu obłędne. Musicie ich koniecznie spróbować póki jeszcze mamy świeże maliny.
Krokiety z malinami
Porcje 10
Składniki
Składniki na ciasto:
- ¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
Składniki na masę:
- około 500 g malin
- 1 mały serek mascarpone 250 g
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- olej lub masło klarowane do smażenia
- 1 jajko
- bułka tarta
Instrukcje
- W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie smażymy cienkie naleśniki.
- Serek mieszamy dokładnie z cukrem pudrem
- Każdy naleśnik smarujemy serkiem i wykładamy po kilka malin. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon.
- Każdy rulonik maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na oleju na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej strony.
- Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem świeżych malin. Smacznego.
Podziel się: