Keks
Wiele razy robiłam keks i z różnych przepisów, ale ten jest wyjątkowo smaczny. Dobrze się przechowuje i nawet drugiego czy trzeciego dnia smakuje równie dobrze. Jest bardzo wilgotny i delikatny, zróbcie koniecznie. Polecam :)
Keks
Składniki
- 3 duże jajka
- 130 g miękkiego masła
- 120 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka wódki
- szczypta soli
Instrukcje
- 250 g bakalii (owoce kandyzowane :wiśnie, kiwi, ananas), orzechy laskowe, włoskie, rodzynki, żurawina i skórka pomarańczowa)
- Bakalie kroimy na drobne kawałki, posypujemy łyżeczką mąki i mieszamy dokładnie, odstawiamy.
- Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę i proszek przesiane przez sito, łyżkę wódki i całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, część ubitej piany dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, po chwili dodajemy resztę i delikatnie mieszając łączymy pianę z ciastem.
- Na koniec dodajemy przygotowane bakalie, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Pieczemy w 180 C przez około 40-50 minut do suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).