250 g bakalii (owoce kandyzowane :wiśnie, kiwi, ananas), orzechy laskowe, włoskie, rodzynki, żurawina i skórka pomarańczowa)
Bakalie kroimy na drobne kawałki, posypujemy łyżeczką mąki i mieszamy dokładnie, odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę i proszek przesiane przez sito, łyżkę wódki i całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, część ubitej piany dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, po chwili dodajemy resztę i delikatnie mieszając łączymy pianę z ciastem.
Na koniec dodajemy przygotowane bakalie, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Pieczemy w 180 C przez około 40-50 minut do suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).