Ciasto z rabarbarem
Dzisiaj dla odmiany proponuję pyszne ciasto słodko-kwaśne.
Ciasto z rabarbarem
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 4 duże jajka
- 150 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru pokrojonego w kawałki (lub innych dowolnych owoców)
Kruszonka:
- 100 g schłodzonego masła
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
Instrukcje
- Ucieramy masło na puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier. Wbijamy jajka jedno po drugim cały czas dokładnie ucierając. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy na najniższych obrotach miksera do czasu aż składniki się połączą. Blachę 25×30 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, wykładamy owoce, a wierzch posypujemy kruszonką.
- Masło siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku.
- Pieczemy w 180 C przez około 45 minut do czasu suchego patyczka.