Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka
W takim dniu jak dzisiaj nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Zapraszam na pyszny kawałek ciasta. Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet, miłości, moc uśmiechu i słodkości. :)
Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka
Składniki
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 4 białka
- 150 g maku
- 100 g cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- skórka z 3 cytryn
Dodatkowo:
- 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
Instrukcje
- W dużej misce miksujemy 8 białek ze szczyptą soli na sztywno, łyżka po łyżce dodajemy cukier i na koniec po jednym żółtku.
- Dodajemy mak, zmielone migdały (na mąkę), oraz wiórki i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
- Blachę o wymiarach 24X36 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.
- Studzimy i kroimy na pół.
- W tym czasie kiedy ciasto się piecze w garnku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mieszamy dokładnie budynie, żółtka i skórkę z cytryny. Cytryny przed starciem dokładnie szorujemy.
- Budyń z jajkami przelewamy do gotującego się mleka i chwile mieszamy trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
- Masło ucieramy na jasną puszystą masę i dodajemy łyżka po łyżce ugotowany, przestudzony budyń.
- Gotowym kremem smarujemy jeden placek i przykrywamy drugim.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce, smacznego.