Ciasto z kefirem (bez jajek)

Pyszne ciasto z czekoladą, kefirem, bez jajek. Smak czekolady, skórki pomarańczowej i orzechów daje idealne połączenie. Ciasto bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie swoim smakiem. Zdecydowanie polecam.
Ciasto z kefirem (bez jajek)
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki kefiru
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 8 kostek czekolady gorzkiej
- cukier puder do oprószenia
Instrukcje
- Rodzynki zalewamy esencją herbacianą, odstawiamy na kilka minut do namoczenia. Odcedzamy na sitku.
- Mąkę, sodę i kakao przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy olej i kefir cały czas miksując.
- Rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę, chwilę miksujemy.
- Ciasto przelewamy do podłużnej formy (ja użyłam formy 33 cm). Pieczemy w temperaturze 190 C około 50-55 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
