Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Ciasto z kefirem (bez jajek)
Składniki
3 szklanki mąki
2 szklanki kefiru
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
¾ szklanki cukru
3 łyżki rodzynek
3 łyżki orzechów włoskich (grubo posiekanych)
2 łyżki skórki pomarańczowej
8 kostek czekolady gorzkiej
cukier puder do oprószenia
Instrukcje
Rodzynki zalewamy esencją herbacianą, odstawiamy na kilka minut do namoczenia. Odcedzamy na sitku.
Mąkę, sodę i kakao przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy olej i kefir cały czas miksując.
Rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę, chwilę miksujemy.
Ciasto przelewamy do podłużnej formy (ja użyłam formy 33 cm). Pieczemy w temperaturze 190 C około 50-55 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.