Ciasto z buraczkami
Robiłam kilka razy ciasto marchewkowe i jest pyszne, ale ciasta z buraczkami nie robiłam i nie jadłam nigdy. Postanowiłam w końcu upiec i powiem Wam, że jest naprawdę dobre. Robi się je szybko, jest bardzo puszyste i wilgotne. Spróbujcie sami.
Ciasto z buraczkami
Składniki
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka startych buraków
- ½ szklanki rodzynek
- 2 duże gruszki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki kakao
- szczypta soli
Instrukcje
- Gruszki dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W misce wymieszać pokrojone gruszki, starte buraki i rodzynki.
- Jajka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek i kakao i sól przesiane przez sitko. Następnie stopniowo wlewamy olej i ucieramy do chwili połączenia się wszystkich składników.
- Do ciasta dodajemy wcześniej przygotowane gruszki, rodzynki i buraki. Dokładnie mieszamy i całość przekładamy do formy o wymiarach 10×30 wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 1 h. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego.