Ciasto z bitą śmietaną
Dzisiaj przepis na bardzo lekkie i mało słodkie ciasto. Znika naprawdę szybko, a przez to, że jest takie puszyste i delikatne nie zauważamy ilości zjadanych kalorii. Ale kto przed świętami je liczy ;).
Ciasto z bitą śmietaną
Składniki
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 100 g cukru
- 35 g mąki pszennej
- 35 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 450 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę:
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Instrukcje
Ciasto:
- Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiane przez sitko. Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko tyle żeby składniki się połączyły. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut do (suchego patyczka). Studzimy.
- Ścinamy wierzch i kroimy na pół. Przekładamy kremem i przykrywamy drugim kawałkiem, całość polewamy polewą.
Krem:
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (2 łyżki) i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Po chwili dodajemy 2 łyżki gorącej wody lub wstawiamy do mikrofali na kilka sekund i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, a na końcu przestudzoną żelatynę.
Polewa:
- Do małego garnka wlewamy wodę w której rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy pokrojone masło i i dokładnie mieszamy wszystko rózgą. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy kakao przesiane przez sitko. Cały czas mieszamy, aż powstawia gładka polewa.
Całość:
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Uwagi
Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego długość pieczenia biszkoptu należ kontrolować.
Dziękuję za przepis! Byłam bardzo ciekawa tego biszkoptu, wyszedł pyszny! Jest lekki i puszysty. Co prawda dodałam mąkę ziemniaczaną zamiast kukurydzianej, ale mimo to wyszedł smaczny. Jedyna wada: pokrojenie tego biszkoptu jest dość trudne, ponieważ dość mocno ,,sprężynuje”. :D
Co do przedmówczyni, która twierdzi, że biszkopt piecze się 35-40 minut, mam podejrzenie, że nie próbowała nawet wykonać tego przepisu :) Długość pieczenia zależy nie tylko od piekarnika, ale też od ilości użytej mąki, te ,,cięższe” spody faktycznie potrzebują więcej czasu w piecu – ten na pewno nie.
P.S. Masę robiłam swoją, więc tutaj się nie wypowiem.
Piekłam 20 min i wyszedł idealny!
Czy przypadkiem ilość maki nie jest błędna?
Nie, tak ma być dzięki temu jest puszyste.
Super ciasto
Pyszne ciasto i łatwe do wykonania. Wszystkim smakowało.
Cieszę się, że smakowało :)
Ciasto nie wyszło ponieważ jest błąd – biszkopt powinno się piec 35-40 min. 20 to zdecydowanie za mało i nie dopieka się środek.
Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego należy kontrolować ciasto sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczony. Przykro mi, że nie udał się Pani ten wypiek, ale nie należy się poddawać. :)