Ciasto truskawkowo-orzechowe
Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Ciasto truskawkowo-orzechowe, jak dla mnie połączenie truskawek i orzechów było zaskakujące, a okazało się bardzo trafione. Ciasto zniknęło w oka mgnieniu. Koniecznie spróbujcie.
Ciasto truskawkowo-orzechowe
Składniki
- 200 g mąki
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 150 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 7 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 700 g truskawek
- szczypta soli
Instrukcje
- Masło dokładnie ucieramy ze 100 g cukru – długo.
- Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a na koniec całe jajko. Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy.
- Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 25 X 30 cm. Pieczemy około 35 minut w 180 C.
- Po tym czasie na wierzch wykładamy umyte i osuszone truskawki, a na wierzch ubitą pianę z 6 jajek. (Do białek dodajemy szczyptę soli, a kiedy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier). Pieczemy ponownie przez 30 minut w 150 C.