Ciasto serowo-brzoskwniowe
Delikatne, kremowe, przekładane ciasto z dodatkiem brzoskwiń. Biszkopt przekładany masą budyniową i masą serową. Ciasto, którego zrobienie wymaga odrobinę więcej pracy, ale zapewniam Was, że efekt jest tego wart. Ciasto serowo – brzoskwiniowe to ciasto, które każdego kolejnego dnia smakuje dużo lepiej. Z każdym zjedzonym kawałkiem szkoda, że już się kończy.
Ciasto serowo-brzoskwniowe
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru szklanka 250 ml
Składniki na masę budyniową:
- 4 szklanki mleka 1 litr
- 2 budynie waniliowe 2×60 g
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu dwukrotnie mielonego lub (np. z wiaderka)
- 300 ml śmietany 30 % lub 36 % mocno schłodzonej
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 puszka brzoskwiń lub 1 kg świeżych
- 1/2 szklanki zklanki cukru
Dodatkowo:
- 100 g wiórków kokosowych
- 250 g herbatników kakaowych (np. Petitki)
Instrukcje
Biszkopt:
- Piekarnik nagrzewamy do 170 C, formę o wymiarach 23×36 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut.
Masa budyniowa:
- Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
- Masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Pod koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.
- Masę budyniową wykładamy na wystudzony biszkopt, a na nim układamy ciasteczka. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kawałki. Świeże obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na koniec twaróg. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie. Całość wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
- Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni (uwaga bo łatwo je spalić), studzimy i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego.