500gtwarogu dwukrotnie mielonegolub (np. z wiaderka)
300mlśmietany 30 % lub 36 % mocno schłodzonej
2galaretki cytrynowe
1puszkabrzoskwiń lub 1 kg świeżych
1/2szklankizklanki cukru
Dodatkowo:
100gwiórków kokosowych
250gherbatników kakaowych (np. Petitki)
Instrukcje
Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 170 C, formę o wymiarach 23x36 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut.
Masa budyniowa:
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Pod koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.
Masę budyniową wykładamy na wystudzony biszkopt, a na nim układamy ciasteczka. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kawałki. Świeże obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na koniec twaróg. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie. Całość wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni (uwaga bo łatwo je spalić), studzimy i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego.